Raul, o inimioara care are nevoie de noi


Raul s-a nascut pe 26.05.2009 si locuieste impreuna cu surioara sa mai mare si parintii in comuna Peciu Nou din judetul Timis. La a treia zi dupa nastere, exact cand mama si copilul se pregateau de externare, a venit vestea ce a cazut ca o bomba peste capetele parintilor: Raul s-a nascut cu o grava malformatie la inima, in termeni medicali se numeste „tetralogie Fallot” si semnifica un grup de 4 defecte la inima. Pe langa aceasta malformatie, Raul mai are cateva diagnostice, care suna la fel de complicat: „malformatie renourinara – rinichi polichistic drept, hipospadias, sdr. bipiramidal predominant drept, hiposideremie”. Pentru cine nu intelege mare lucru din toate aceste denumiri, se poate vedea cu ochiul liber: Raul este permanent vinat la buze, limbuta, unghii. Malformatia la inima determina o slaba oxigenare a sangelui datorita amestecarii anormale la nivelul inimii a sângelui oxigenat (rosu deschis) cu cel neoxigenat (albastru), ceea ce duce si la culoarea vinetie.
Pentru a trai si a avea o viata normala, sansa lui Raul este o operatie.
Cautand mai multe informatii pe Internet, am aflat ca unii cardiologi recomanda ca reparatia chirurgicala a defectelor sa se faca în primele 6 luni de viata. Exista si dovezi statistice care arata ca interventia chirurgicala la vârsta de peste 1 an este asociata cu un risc crescut de complicatii ulterioare, precum aritmii cardiace. Copiii care nu fac interventia chirurgicala reparatorie pot avea probleme cardiace din tinerete, toleranta scazuta la efort, spitalizari frecvente si o speranta de viata redusa. Circa 40% dintre copiii cu tetralogie Fallot neoperati mor în primii 4 ani de viata, 70% pâna la vârsta de 10 ani si 95% pâna la vârsta de 40 ani.
Raul a fost internat pana acum de 7 ori la spitalul de copii din Timisoara, pentru controale periodice. Pentru ca medicii de-aici nu dadeau nici un semn ca intentioneaza sa faca ceva pentru a-l face bine pe Raul, din decembrie parintii lui incearca sa adune documentele necesare dosarului pe baza caruia sa solicite eliberarea formularului E112 de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, astfel incat Raul sa poata ajunge la un spital din Germania condus de medicul Eugen Sandica, specialist in cardiochirurgie pediatrica.
Dupa multe insistente au reusit sa obtina azi raportul medical completat de medicul cardiolog ce il urmareste pe Raul de la nastere. A fost un drum lung si anevoios care a necesitat 2 internari in ultima luna, una pentru evaluarea periodica a starii lui si repetarea analizelor si a testelor specifice, iar a doua pentru ca in urma unei tomografii recomandate de catre medicul curant Raul a intrat in stop cardio-respirator (multumim lui Dumnezeu, Raul si-a revenit si este „bine” acum). A mai fost nevoie de un drum obositor la Tg Mures, care nici macar nu s-a finalizat cu o internare, dar de unde parintii lui Raul s-au intors cu un document pe baza caruia medicul din Timisoara i-a putut elibera raportul medical in care se precizeaza ca interventia nu se poate realiza in Romania in timp util (spitalul din Tg Mures refuza efectuarea interventiei chirurgicale necesare pe motiv de supra-aglomerare). Cel ma probabil saptamana viitoare dosarul va fi depus la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis. Speram ca solicitarea lor va fi aprobata si vor reusi sa obtina formularul E112 pe baza caruia sa poata ajunge in Germania.
Desi in acest caz costul interventiei va fi asigurat de statul roman, iar dr Sandica le-a promis parintilor ca le asigura gratuit transportul dus-intors de la aeroportul din Dortmund la clinica dar si cazarea pe perioada de 4 saptamani estimata pentru sederea lor in Germania, parintii lui Raul, care sunt o familie modesta, au nevoie de ajutor financiar. Banii le sunt necesari pentru a plati biletele de avion dus-intors si pentru a-si asigura masa si eventual alte cheltuieli neprevazute pe perioada celor 4 saptamani cat vor sta in Germania. Pe baza unor calcule, au estimat o suma necesara de 3000 euro. Pentru ca nu au mai fost niciodata plecati in strainatate estimarea lor este aproximativa (nici macar costul biletului de avion nu il cunosc exact pentru ca pana nu obtin formularul nu pot face rezervarea iar pretul creste cu fiecare zi ce trece; din fericire exista cursa directa Timisoara-Dortmund).
Pana acum au reusit sa adune cu ajutorul consatenilor din Peciu Nou suma de 400 ron si 100 euro. In plus le va fi pusa la dispozitie suma de 2.320 ron de catre preotul Tiberiu Benescu – preot la parohia Peciu Nou, care a facut o colecta in ultima luna.
Parintii lui Raul au deschis un cont in care se pot face donatii:
LEI: RO17RNCB0715102805310001
EURO: RO87RNCB0715102805310002
deschise la BCR Timisoara, cod swift RNCBROBU
titular de cont Spinu Costache (tatal lui Raul)
CNP 1810905226741
Numarul de telefon la care poate fi contactata mama lui Raul este: 0763154889 – Spinu Mihaela.

Reclame

Un gând despre „Raul, o inimioara care are nevoie de noi

  1. Avem vesti bune. Astazi parintii lui Raul au ridicat formularul E112 de la CJASS Timis. Asa ca pe 15 februarie vor pleca spre Germania la dr Sandica. Din fericire exista cursa directa Timisoara-Dortmund. Totusi, Raul mai are inca nevoie de ajutorul nostru, pentru ca parintii au posibilitati materiale foarte reduse, au nevoie de ajutor financiar pentru transport si cheltuieli pe perioada celor 4 saptamani de sedere in Germania, conform estimarile drului Sandica.
    Celor care puteti ajuta, cat de putin, va multumim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s